Interview Annemarie Smilde

24 apr 2024

De BEN ontvangt geregeld vragen van leden over de gevolgen van het niet verlengen van hun BIG registratie als verloskundige voor de bevoegdheid om vaginale verloskundige of gynaecologische echo’s te verrichten: onder welke voorwaarden mag ik deze echo’s verrichten als ik niet meer BIG geregistreerd ben? Wat moet daarvoor geregeld worden en wie moet dat dan doen? En als ik ZZP’er ben, loop ik dan ook risico’s waar het gaat om het zelfstandig ondernemerschap?

Ook voor eigenaren van echocentra en verloskundigenpraktijken is het belang te weten onder welke voorwaarden zij echoscopiste zonder BIG- registratie vaginale verloskundige of gynaecologische echo’s mogen laten verrichten en wat zij hiervoor moeten regelen.

Tot nu toe verwees de BEN voor de juridische positie van echoscopiste en de verantwoordelijkheid van echocentra en verloskundigenpraktijken naar de kwaliteitseisen, die het RIVM stelt aan vaginale screeningsecho’s door echoscopiste, die geen als arts of verloskundige zijn. Maar deze zijn niet 1 op 1 toe te passen op andere vaginale echo’s, ook niet op de verloskundige. Vandaar dat we Annemarie Smilde, gespecialiseerd in gezondheidsrecht gevraagd hebben om uitleg te geven middels een interview .

Kijk het gehele interview hieronder.

Terug