Opleidingen echoscopie

Het gebruik van echoscopie binnen de obstetrie en gynaecologie is al jaren niet meer weg te denken. Voor het uitvoeren van een betrouwbaar echoscopisch onderzoek is een uitgebreide kennis van de embryologie en anatomie onmisbaar. Bovendien is een brede basiskennis van de obstetrie en gynaecologie, alsmede van de echofysica vereist.
Onderzoeken zoals de downscreening (Combinatietest) en het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) stellen hoge eisen aan de vakbekwaamheid van de echoscopist. Ook is er een steeds grotere rol weggelegd bij de voorlichting en begeleiding van zwangeren. Eén van de doelstellingen van de BEN is het bevorderen van kennis, bekwaamheid en kwaliteit van de echoscopie.

Basiscursus en gynaecologie

De opleidingen voor de basiscursus worden in 2018 (opnieuw) beoordeeld voordat de BEN tot (her)accreditatie overgaat.

---------------

Fontys Pro Health

Post HBO Echoscopie Basis voor de verloskunde
-1e trimester dateringsecho en 2e/3e trimester groeiecho's
-Structureel echoscopische onderzoek (SEO) zowel 1ste trimester screening en 2de trimester screening
-Nuchal Translucency meting (NT)
-Post HBO Gynaecologie
-Doppler Advanced
-Fertiliteit

Contactgevens:

Fontys Pro Health
Dominee th. Fliednerstraat 2
5631 BN Eindhoven

Contactpersoon: Arlette Jansen, fontysprohealth@fontys.nl
WEBSITE

---------------

Hogeschool InHolland Haarlem

De opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie is een praktijkgerichte opleiding met een stevige theoretische basis. Het onderwijs richt zich op SEO-onderzoeken en echografie binnen de gynaecologische praktijk.

Contact: Miriam Riemer, miriam.riemer@inholland.nl
WEBSITE

----------------

UMC Utrecht

De Basiscursus Echografie Verloskunde (BCEV) is bedoeld voor verloskundigen met een BIG registratie. De cursus bestaat uit 6 lesmiddagen (vrijdag) van 4,5 uur en bestaat uit een theoretisch deel en een handson training echoscopisch onderzoek bij zwangeren.

Contact: Tessa Scheele, echocursusbasis@umcutrecht.nl
WEBSITE

---------------

Academie Verloskunde Maastricht

Post HBO echoscopie in de zwangerschap
Post HBO echoscopie in het derde trimester
Gynaecologische echo opleiding

Contact: Dari Daemers, d.daemers@av-m.nl
WEBSITE

---------------

Hanzehogeschool Groningen

Na de Basiscursus Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie voert u zelfstandig termijn- en groeimetingen uit, heeft u kennis van beeldoptimalisatie en –kwaliteit en kunt u de regels voor het veilig toepassen van echografie hanteren.

Startdata in september en januari. Kosten € 2.500,-
Contact: Janine Baër  j.baer@pl.hanze.nl
WEBSITE

Tevens start in oktober/november 2020 een korte cursus van 2 dagen “refresher echografie in de gynaecologie en obstetrie” om uw kennis op te frissen en te verdiepen. Kosten €345,-

---------------

EchoXpert

EchoXpert Academy organiseert een basisopleiding prenatale echoscopie in Amsterdam voor 1e trimester echoscopie en biometrie. Het is een kleinschalige, praktijkgerichte opleiding met veel individuele aandacht. Centraal in deze opleiding staat het aanleren van de echo-basisvaardigheden door middel van onze unieke lesmethode ‘Ultrasound Clock’. De stagepraktijken, die door EchoXpert geregeld worden geregeld, hanteren ook deze lesmethode. Aan het einde van de opleiding ben je als echoscopist in staat om een echo onderzoek zelfstandig en deskundig uit te voeren.

De opleiding start ieder jaar eind januari en duurt 11 maanden; er zijn 18 lesdagen (donderdagen).

De kosten van de opleiding bedragen €3.750 (jaarlijkse indexering mogelijk) en daarnaast dient de deelnemer de kosten voor de stagebegeleiding (72 dagdelen) te betalen (richtprijs €75 per dagdeel).

Contact: academy@echoXpert.nl
WEBSITE
 

---------------

SEO en NT

Klik hier voor een overzicht van opleidingsinstituten die de opleiding SEO en/of NT aanbieden aan echoscopisten en die voldoen aan de kwaliteitseisen voor opleidingen echoscopie SEO en NT, vastgesteld door het Centraal Orgaan van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM op 2 oktober 2014. 

 

Aanbevolen literatuur:

- Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, J.M.G. van Vugt e.a. (ISBN 789035 233973)

- Obstetrie en Gynaecologie, M.J.Heinemann e.a. (ISBN 90-352-2502-3)

- Foetale en neonatale screening op aangeboren afwijkingen’ van H.I.J. Wildschut 
  (ISBN 978-90-352-3337-9)

webworks by infracom