Opleidingen echoscopie

Het gebruik van echoscopie binnen de obstetrie en gynaecologie is al jaren niet meer weg te denken. Voor het uitvoeren van een betrouwbaar echoscopisch onderzoek is een uitgebreide kennis van de embryologie en anatomie onmisbaar. Bovendien is een brede basiskennis van de obstetrie en gynaecologie, alsmede van de echofysica vereist.
Onderzoeken zoals de downscreening (Combinatietest) en het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) stellen hoge eisen aan de vakbekwaamheid van de echoscopist. Ook is er een steeds grotere rol weggelegd bij de voorlichting en begeleiding van zwangeren. Eén van de doelstellingen van de BEN is het bevorderen van kennis, bekwaamheid en kwaliteit van de echoscopie.

Basiscursus en gynaecologie

De opleidingen voor de basiscursus worden in 2018 (opnieuw) beoordeeld voordat de BEN tot (her)accreditatie overgaat.

Fontys Hogeschool Eindhoven

Basisopleiding echoscopie verloskunde
1e trimester dateringsecho en 2e/3e trimester groeiecho's

Contact: Arlette Jansen, a.jansen@fontys.nl
WEBSITE

Hogeschool InHolland Haarlem

De opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie is een praktijkgerichte opleiding met een stevige theoretische basis. Het onderwijs richt zich op SEO-onderzoeken en echografie binnen de gynaecologische praktijk.

Contact: Miriam Riemer, miriam.riemer@inholland.nl
WEBSITE

UMC Utrecht

De Basiscursus Echografie Verloskunde (BCEV) is bedoeld voor verloskundigen met een BIG registratie. De cursus bestaat uit 6 lesmiddagen (vrijdag) van 4,5 uur en bestaat uit een theoretisch deel en een handson training echoscopisch onderzoek bij zwangeren.

Contact: Tessa Scheele, tessascheele@kpnmail.nl
WEBSITE

Academie Verloskunde Maastricht

Post HBO echoscopie in de zwangerschap
Post HBO echoscopie in het derde trimester
Gynaecologische echo opleiding

Contact: Dari Daemers, d.daemers@av-m.nl
WEBSITE

Hanzehogeschool Groningen

In de basiscursus echografie op het gebied van gynaecologie & obstetrie verwerft u de competenties om deze echo-onderzoeken vakkundig uit te kunnen voeren. 

Contact: Peter Lesterhuis, p.r.lesterhuis@pl.hanze.nl
WEBSITE

 

EchoXpert

Een basisopleiding prenatale echoscopie op locatie van EchoXpert te Amsterdam. Het betreft een opleiding voor 1e trimester echoscopie en biometrie. Centraal in deze opleiding staat het aanleren van de echo-basisvaardigheden.

Contact: info@echoXpert.nl
WEBSITE

 

SEO en NT

Klik hier voor een overzicht van opleidingsinstituten die de opleiding SEO en/of NT aanbieden aan echoscopisten en die voldoen aan de kwaliteitseisen voor opleidingen echoscopie SEO en NT, vastgesteld door het Centraal Orgaan van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM op 2 oktober 2014. 

 

Aanbevolen literatuur:

- Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, J.M.G. van Vugt e.a. (ISBN 789035 233973)

- Obstetrie en Gynaecologie, M.J.Heinemann e.a. (ISBN 90-352-2502-3)

- Foetale en neonatale screening op aangeboren afwijkingen’ van H.I.J. Wildschut 
  (ISBN 978-90-352-3337-9)

webworks by infracom